Gyászjelentés – elhunyt Maczkó László szakértő társunk

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 70. évében, türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt Maczkó László, az Adu Oktatási Központ Minőségirányítási és Projekt igazgatója, egyesületünk egykori tagja.

Maczkó László 1952-ben született Kaposváron. 1971-ben az Eötvös Lóránd Acélszerkezeti Technikumban érettségizett.  Ezt követően a 1971 és 1975 között az Öntödei Vállalat Kőbányai Vas és Acél Öntödéjében dolgozott gyártáselőkészítő technikusként, közben a BM Határőrségnél teljesítette a sorkatonai szolgálatot. 1975-től 1989-ig a Vas-, Fém- és Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Bizottságának titkára volt politikai, munkatársi, majd főmunkatársi besorolással. Munkája során a Vasas szakszervezet vezető testületeinek szakember-utánpótlásában, képzésében, továbbképzési tevékenységgel kapcsolatos feladatok előkészítésében és végrehajtásában működött közre. Megkülönböztetett figyelmet szentelt a három ágazat mintegy 150 ezer fiatalját éríntő bér- és szociálpolitikai hatások vizsgálatának és fejlesztésének. Instruktori munkájában 80 ipari szakközépiskola és szakmunkásképző intézet szakszervezeti életével, kádermunkájával foglalkozott.

A rendszerváltás időszakában nem adódott lehetősége arra, hogy folytathassa és kamatozhassa az előző tizenöt évben megszerzett tudását és képességét. Saját kérésére áthelyezéssel került a Csepel Művek Fémművek Vállalatához 1989. január 1-től huzalgyártó munkásként. Munkája mellett tanulmányi szerződéssel végezte el a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Iparszakos Számviteli szakot 1995-ben.

A főiskolai diploma birtokában 1995. július 1-től a Csepel Oktatási és Szolgáltató Kft. tanfolyamszervező menedzsere lett. 2001. január 1-től felnőttképzési igazgató, majd 2004. február 1-től minőségirányítási és projekt igazgatói feladattal bővült munkaköre.

Munkája mellett folyamatosan képezte magát, könyvvizsgáló asszisztensként a Csepeli Önkormányzat könyvvizsgálója mellett is tevékenykedett. 2004-től a Munkaügyi Szakértők nyilvántartásában felnőttképzési szakértői címet szerzett. Bekapcsolódott a Felnőttképző Vállalkozók Szövetségének munkájába, ahol az elnökség tagjaként is tevékenykedett. A Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesületének tagjaként 2007-ben az FSZOE Felnőttképzési mesterkurzusát is elvégezete. Felnőttképzési intézményi és programszakértői tevékenysége mellett szakmai vizsgabizottsági tagi és elnöki funkciókat is ellátott.

2007. november 27-én, Csepelen megalakult az „Aktivitás TISZK” 12 nonprofit szakközépiskolát fenntartó magánintézmény együttműködésével. Az alapítók Maczkó Lászlót kérték fel és nevezték ki a nonprofit Kft. ügyvezetőjévé. Az Adu Oktatási Központban ellátott vezetői munkáját a felnőttképzési szakértői tevékenységei mellett – 2017-et követően – nyugdíjazása mellett is folytatta egészen 2020-ig.

Halála pótolhatatlan veszteséget jelent mindannyiunk számára. Az Adu Oktatási Központ és az „Aktivitás” TISZK alapítói és valamennyi munkatársa, a felnőttképzési vállalkozások és szakértők népes tábora osztozik a család, a hozzátartozók, a munkatársak és a barátok fájdalmában, és búcsúzik Maczkó Lászlótól.

A temetésére 2023. március 30-án, 13:00-tól kerül sor a Halásztelki Temető ravatalozójában

Sepsi Zsigmond – Palotás József

Kérjük, jelentkezzen be a hozzászóláshoz!